Kezdés
Welcome message

Üdvözlök minden kedves erre tévedőt a Glamour Factory nevet viselő webmagazinon! Az oldal grafikákra, kellékekre, photoshop leírásokra és kódolásra specializálódott, melyek hasznosak és ötlet adóak, inspirálóak lehetnek kezdő, haladó és akár profi oldal szerkesztőknek, blogolóknak. A glamour gyár hetente frissülni fog változatos tanácsokkal, érdekességekkel és tippekkel. Érezd jól magad itt, ha tetszik a munkám nézz be máskor is! bcp de bisous, Efruse

Elérhetőségeink:

 
Partnerek
Partners

Képre vár vagy inaktív:

Orchiq ; Berni ; Birds

 
Üzenj
Chat

 
Köszönet
References

Bizony az oldal nem jöhetett volna létre segítség nélkül, és úgy gondolom, hogy a forrásaim, "nevelőim" megérdemlik azt, hogy megemlítsem őket, köszönetet mondjak nekik. Az alapokat Linda leírásai után sikerült elsajátítanom, általa és nővérem által ismerkedtem meg a honlapszerkesztéssel, csöppentem bele a G-Portál világába. Ahogy egyre jobban belejöttem a dolgokba, úgy ismerkedtem meg több grafikákkal, photoshop leírásokkal, illetve kódok ismertetésével foglalkozó weblappal. Ide tartozik nikkii*, Brielle, Adry és Bogee (az egykori Design World szerkesztője). Mellettük sok támogatást és segítséget nyújtott egyaránt Nikrécia, JuciZed és Gergő. Tovább a külföldi forrásokhoz >>

 
Jövőbeli tervek
Plans for the future
kód navigációs menü
kód projektdoboz
leírás ajánlott betűtípusok
leírás sosugary galéria átalakítása
kód cserék szöveggel, képpel
grafika psd színezések
leírás esztétikus kinézet
 
Felugró szövegdoboz készítése egyszerűen

@2015. 07. 28.

Két napja kaptam egy kérdést, hogy nem tudok-e valami egyszerű kódot felugró szövegdobozhoz csereképeknek. Egy css tooltip (buborék) generátor oldalt be is linkeltem nekik, most azonban egy kis segítséget is hoztam nekik hozzá.:) Tehát az lenne a dolgotok, hogy ellátogattok erre az oldalra: CSS Portal >> CSS buborék készítő. Itt alap beállítások érhetőek el  (amikről mindjárt írok is) a tooltip elkészítéséhez.

Bal oldalt találhatóak azok az opciók, amikkel személyre szabhatjátok a szövegbuborékot. Jobb oldal felül az előnézet látható, ami minden egyes formázásnál frissíti magát és felveszi az általatok definiált stílust, ne aggódjatok, a buborék majd csak akkor ugrik fel mikor az adott elemre viszitek az egeret, csak a demó ilyen.:) Alatta a generált css kód, a css mellett pedig a html kód, azalatt pedig, hogy mely böngészők támogatják. Kezdjünk is neki. Megpróbálok majd minden apróságról részletesen írni, hogy mindenki számára érthető legyen, hogy mit miért és hogyan.

A fenti Container Color számunkra teljesen fölösleges, mert azt a generált css kódunk se fogja tartalmazni.:) Annyira viszont jó, hogy megnézhetjük, hogy különböző színeken hogyan mutat a szövegbuborékunk. Következő lépésként kattintsatok a Tooltip Container feliratra, hogy legördüljenek az újabb opciók! Ha érdekel a leírás folytatása, akkor kattintsatok a bővebbenre!

A képen olvasható, hogy mi mit jelöl, mégis írnék egy pár szót itt is: A buborék stílusait később a generált css kódban is átalakíthatjuk, ha pl mégsem tetszik a betűszín és a magassága sem felel meg.:) A szélességét viszont majd csak a css kódban állíthatjuk be, akkor pedig mást is át kell állítani, méghozzá a baloldali margó méretét. Ha ezekkel megvolnátok, akkor nyugodtan becsukhatjátok ezt a tartalmat és tovább léphetünk a Tooltip Position-re.

Itt a tooltip elhelyezkedését, pozícióját állíthatjátok be, persze a css kódba is lehet majd extrákat helyezni, hogy még egyedibbé tegyétek. :) Most következik az utolsó legördülő fül: a CSS3 Extras.

Az extrák részlegen árnyékot tudtok adni a buborék dobozának, illetve külön a benne megjelenő szövegnek is. Ha minden eddigi lépéssel megvagytok, akkor másoljátok ki a kapott css kód részletet majd forráskód nézetben illesszétek be és írjátok elé a <style> utána pedig a </style> tageket. Mintaként az alap css kód részekre bontva, hogy megmutassam melyik rész mit jelöl:

a.tooltips {
  position: relative;
  display: inline;
}

Ez a rész felel a külön link "osztályért" (a class), illetve a buborék helyes megjelenéséért. Ha kitöröljük a kódból, látható lesz, hogy a tooltip máshol vagy nem fog megjelenni. A position: relative miatt jelenik meg helyesen.

a.tooltips span {
  position: absolute;
  width:140px; /* szélesség */
  color: #FFFFFF; /* szövegszín */
  background: #000000; /* háttérszín helyett képet is lehet használni */
  height: 30px; /* doboz magassága */
  line-height: 30px; /* a sorok közötti távolság */
  text-align: center; /* a szöveg középre van igazítva */
  visibility: hidden; /* láthatatlan */
  border-radius: 6px; /* sarkak lekerekítése */
}

Az a.tooltips span { elem alatti tartalom a láthatatlan buborékra vonatkozik. A visibility: hidden segítségével magában nem jelenik meg. Ha ezt kitörölnénk a kódból a doboz állandóan látható lenne. Itt tudjátok egyébként beállítani a stílusokat is.

a.tooltips span:after {
  content: '';
  position: absolute;
  top: 100%;
  left: 50%;
  margin-left: -8px;
  width: 0; height: 0;
  border-top: 8px solid #000000;
  border-right: 8px solid transparent;
  border-left: 8px solid transparent;
}

Ez pedig a szövegdoboz kis nyilacskájára vonatkozik. Ha nincs rá szükséged, nyugodtam töröld ki a kódból.:)

a:hover.tooltips span {
  visibility: visible;
  opacity: 0.8;
  bottom: 30px; /* mennyire helyezkedjen el feljebb az adott elemtől */
  left: 50%;
  margin-left: -76px;
  z-index: 999;
}

Az utolsó rész pedig magára a megjelenő tooltipre vonatkozik, ami akkor válik láthatóvá ha ráviszitek az egeret az adott linkre/képre. Itt van a doboz átláthatósága (opacity), illetve, hogy mennyire helyezkedjen el feljebb a hivatkozástól.

A html kódot könnyen lehet képhez alakítani, a következő módon: <a class="tooltips" href="HIVATKOZÁS URL CÍME"><img alt="" src="KÉP URL CÍME" /><span>Felugró doboz szövegének helye</span></a>
Ha csereképeiteknek szeretnétek ezt a linket adni, akkor ez a html kódot többször is fel tujátok használni, csak a <span> és a </span> között lévő szöveget kell étírni illetve a képet és a hivatkozást átlinkelni.:)

Képek esetén, ha ugyanazt a magasságot használjátok mindegyiknél, akkor a buborék elhelyezkedését könnyebben tudjátok átalakítani. Ilyenkor az utolsó kódrészben lévő bottom / top kifejezések után lévő pixel értéket kell átírni. Hamar ki lehet tapasztalni a megfelelő méretet, de ha valahol elakadtok nyugodtan írjatok nekem a chatbe és segítek.:) Figyelem: a képek nem lehetnek kód által átméretezve, különben nem fog működni!

Ha többféle stílusú szövegbuborékot szeretnétek, akkor csak a tooltips szót kell átírni valami másra (fontos, hogy EGY név szerepeljen mindenhol) mindenhol a css kódban, illetve html kódban az <a class" után következő részben, a kódrészeket is alakítsátok át és kész is lenne!:)